Op de lange toegangsweg naar Stone Barns waar restaurant Blue Hill ligt, stuit je op een snelheidsdrempel. Tijd om het rustiger aan te doen.
Je komt hier om groenten vers van het land te eten in verrassende combinaties, ver verheven boven wat je ooit in de supermarkt zal vinden.
Ruim vijftig kilometer buiten New York brengt “foodie-bestemming’ Blue Hill in Stone Barns het concept van ‘farm-to-table’ naar een heel nieuw niveau. Het restaurant van wereldklasse ligt op een groot stuk landbouwgrond. Hier wordt de productie – en het hele idee – van voedsel constant opnieuw uitgevonden.
Na dertien jaar en ontelbare onderscheidingen is het meesterwerk van chef Dan Barber nog steeds een magische reis naar de vruchtbare grond.
Zo is het om een tour te maken over de Stone Barns-boerderij en een tiengangenmaaltijd te eten in het legendarische Blue Hill-restaurant.
Het 'Stone Barns Center for Food and Agriculture' is een laboratorium en ligt op ruim 3 hectare landbouwgrond, 9 hectare weiland en 16 hectare bos in de Pocantio Hills.
Bron: Stone Barns
Filantropie-manager Maggie Nolin zegt dat Blue Hill niet de nette rijen heeft zoals een traditionele boerderij. "Dat is nou juist het hele punt. We doen hier aan landbouw in harmonie met de natuur."
Op het terrein groeien zo'n 500 verschillende soorten fruit en groenten, van appels tot courgettes. Er werken zo'n 20 mensen regelmatig op het land.
Ze bewerken minutieus elk stukje land. Dit lijkt een gewoon bos, maar het staat vol met voedsel als champignons en sassafras (Amerikaanse laurier).
Op de boerderij zijn ook kippen, schapen, varkens en kalkoenen. De speciaal ontworpen 'ei-mobielen' kunnen door één persoon worden verplaatst en dat gebeurt dagelijks.
Bron: Stone Barns
Op de vraag over de kosten van het verbouwen van voedsel met zoveel management en strenge richtlijnen antwoordt Nolin dat je het concept niet exact kan kopiëren naar andere plekken. Volgens haar zouden mensen het kernidee moeten pakken en het vervolgens lokaal moeten toepassen. "Goedkoop eten is erg duur", zegt ze. "We zien alleen de kosten niet."
Tijd om te eten! We begonnen met cocktails en voorgerechtjes op de patio. Ik koos een bosbessen-daiquiri (rechtsonder) met verse munt en zowel witte als bruine rum.
Daardoor smaakten de kleine hapjes nog lekkerder: sesam-crackers met courgette-mousse en tomaten (linksonder) en gefrituurde aardappelballetjes met citroen- en champignonsaus.
De bediening bleef maar komen met tapas — courgette met spek en sesamzaad (rechtsboven), polenta met ragout (linksboven) en kaviaartaartjes. Ik heb ontdekt dat ik niet van kaviaar houd.
Het restaurant is erg vriendelijk als het om allergieën en diëten gaat. Een van ons was veganist, dus kreeg hij een aparte schaal met voorgerechtjes.
De hoofdmaaltijd was binnen. De heldere eetzaal was vol bloemen, metalen balken en witte tafelkleden. Toen het gebouw nog in gebruik was als boerderij was deze ruimte de melkschuur.
Dit was het menu van de dag. Alleen het eten kostte 258 dollar per persoon, met een wijnarrangement erbij was het 426 dollar. Daarbovenop komt nog een fooi van 20 procent op de rekening, dus het totaalbedrag komt uit op maar liefst 511 dollar per persoon voor eten en drinken.
Het aantal gangen varieert per dag. Soms zijn er wel 20 tot 40 gangen van kleine hapjes.
Bron: Blue Hill
We begonnen met een aantal dingen die niet op het menu stonden. Tomaten, komkommers en watermeloen met een simpele dressing van olijfolie, zout en peper op spiesjes. De kleine champignonburgers smaakten een beetje zoetig en het kwartelei, met meer kaviaar bovenop, was krokant gevolgd door een hele pure eiersmaak.
De eerste gang bestond uit tomaten en venkel met tomatenschuim en romige geitenkaas. De schotel was een ode aan de tomaten die net waren geoogst.
Chef Adam Kaye zei dat we nauwelijks een beter moment hadden kunnen kiezen om te komen. Omdat er dit seizoen zoveel groenten waren, was het "bijna te makkelijk" om een menu samen te stellen. Hij zei dat de boeren bij de keukenvergadering aanwezig zijn en koks minsten één ochtend per week op de boerderij.
"Het is voor ons chef de plicht om manieren te vinden voor de boeren om het potentieel van het land optimaal te benutten", zegt Kaye.